12. maj 2020

Akut inspirationshjælp til pædagogers og læreres udeliv med børn

Flere børn vender tilbage til vuggestuer, børnehaver og skoler, og det stiller store krav til lærere og pædagoger, der skal ændre vaner og arbejde mere udenfor. Men udfordringerne er også en gave, der kan skabe varige ændringer, hvor naturen spiller en større rolle. Ny hjemmeside skal akut hjælpe pædagoger og lærere på vej med inspiration til aktiviteter og organisering udenfor.

Kastaniedyr

Center for Børn og Natur og VIA University College har i samarbejde med Naturvejledning Danmark og UC Nordjylland og med støtte fra Nordea-fonden skabt projektet ’HJÆLP- jeg skal ud med børnene’, der skal understøtte det pædagogiske arbejde udenfor i skoler og dagtilbud. Her kan pædagoger, lærere og andre, der arbejder med børn finde aktiviteter og inspiration til udeliv med børn og udeskole. På hjemmesiden www.hjaelpjegskalud.dk kan man hver dag se små videoer, der guider dig gennem enkle aktiviteter og få gode råd til, hvordan man som lærer organiserer undervisningen udenfor.

Oplagt at gentænke undervisningen

Karen Barfod, lektor ved VIA University College og forsker i udeskole, er projektleder for det nyligt opståede projekt. Hun mener, at COVID-19-situationen også er en oplagt mulighed for lærere at gentænke undervisningen og bruge naturen og nærområderne meget mere end før corona-krisen:

”I naturen og uden for skoler og institutioners mure er der plads og mulighed for at skabe afstand mellem børnene. I HJÆLP- jeg skal ud med børnene’ har vi samlet gode aktiviteter og inspiration til, hvordan man kan organisere undervisning udenfor og udetid med de yngste”, siger Karen Barfod.

Skriv direkte til forskerne

Og netop samarbejdet mellem Center for Børn og Natur og VIA gør, at de kan samle rigtig meget vigtig viden et sted. I den første genåbningsperiode har Karen Barfod oplevet en kæmpe efterspørgsel fra fagpersoner. Faktisk kan man som lærer eller pædagog også skrive direkte til forskerne fra hjemmesiden, hvis man står i en konkret situation, som man mangler hjælp til. 

”Der er garanteret mange, der sidder med udfordringer, som er lidt svære at løse. Det vil vi rigtig gerne hjælpe med. Det kan være om undervisningssituationen, hvordan man organiserer sig udenfor eller konkret hjælp til aktiviteter i naturen”, fortæller Karen Barfod.  

Hjemmesiden er netop lanceret, og hver dag vil der blive lagt nye videoer ud.