21. august 2024

Ny undersøgelse: Børn bliver gladere af at være i naturen

Skovbørnehaven Krudthus, Titibo Gruppen

Danske børn kan godt lide at være i naturen – og de kommer oftere ud i natur end for fem år siden. Til trods for det, vil knap halvdelen af børnene gerne være mere i naturen. Det viser ny undersøgelse lavet af Center for Børn og Natur med støtte fra Nordea-fonden.

Børnene bliver glade af at være ude i naturen. Det viser en ny stor undersøgelse med besvarelser om 4.593 børn i alderen 1-15 år. Undersøgelsen ’Danske børns aktiviteter og ophold i natur og grønne områder’ viser, at andelen af børn, der kommer hyppigt ud i natur, er vokset 10-15 %-point sammenlignet med tidligere undersøgelse fra 2018. Og svarene fra de 8-15-årige børn viser, at 44 % faktisk gerne vil endnu mere ud i naturen.

Det hænger måske sammen med den effekt børnene oplever. I hvert fald svarer 83 %, at det gør dem meget glad at være i naturen, og 94 % kan godt lide at være ude. Undersøgelsen peger også på sammenhænge mellem glæden ved naturen, en følelse af at være forbundet med den og gerne at ville gøre mere for at passe på naturen og miljøet.

”Det er altså ikke ligegyldigt, om vores børn kommer ud i naturen. Når vi dertil ligger viden fra anden forskning om sammenhæng mellem natur og sundhed, så peger det alt sammen på, at det er værd at sikre, at vores børn kommer ud og gerne i naturen,” siger Søren Præstholm, leder af Center for Børn og Natur.

Børn er mest ude i skole og institutioner

Børnene vil som sagt gerne mere ud i natur. Den væsentligste barriere er den manglende tid i hverdagen, men mange børn savner også ideer og inspiration til naturoplevelser. Måske ligger løsningen lige for. For børnene er faktisk meget ude på skolens eller institutionens arealer. Undersøgelsen viser, at det gjaldt 70 % af de børn, som var ude seneste hverdag, og for mere end 40 % af børnene var det der, de tilbragte størstedelen af deres udetid.

”For mig at se ligger der et oplagt potentiale i, at børnene møder mere natur på skolernes arealer, at der er et krat at blive væk i, træer at klatre op i og blomster med sommerfugle at blive fascineret af. Og måske skal skoler og kommuner blive bedre til at samarbejde om naturindhold i nærområderne omkring skolerne, så de også tilbyder nogle af de naturoplevelser, som børnene efterspørger”, siger Søren Præstholm, centerleder for Center for Børn og Natur.

Halvdelen af forældrene mener også, at deres barn bør være mere ude i natur og grønne omgivelser. Hvor børnene oplever, at de mangler tid til at komme i naturen, så peger forældre i høj grad pilen mod sig selv: mange forældre mener, de er for dårlige til at tage børnene med ud i natur eller til at inspirere børnene til at komme ud.

Undersøgelsen ’Danske børns aktiviteter og ophold i naturen og grønne områder’ giver et billede af danske børns aktiviteter og ophold i naturen samt af deres relation til naturen. Undersøgelsen er blevet til med støtte fra Nordea-fonden og offentliggøres på konferencen ”Pejlemærker for børns ophold i naturen” den 21. august.

Se publikationen her

Kontaktoplysninger

Leder af Center for Børn og Natur og ansvarlig for undersøgelsen
Søren Præstholm
Københavns Universitet
23 80 78 04 / spr@ign.ku.dk

Logo for Center for Børn og Natur og Nordea-fonden

Center for Børn og Natur er forankret på Københavns Universitet og støttet af Nordea-fonden.

Center for Børn og Natur er et partnerskab mellem, Aarhus Universitet (DPU), Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse (ved RegionH), Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Københavns Universitet, Naturvejledning Danmark, Syddansk Universitet og VIA University College.

Logoer over partnere i Center for Børn og Natur

Om undersøgelsen

Center for Børn og Natur har gennemført to nationale, repræsentative spørgeskemaundersøgelser om børns aktiviteter og ophold i natur og grønne områder – én i 2018 og en opfølgende undersøgelse i 2023.

Data blev indsamlet gennem spørgeskemaer udsendt som digital post til repræsentative stikprøver af foræl­drene til børn i alderen 1 til 15 år. 4.593 børn indgår i undersøgelsen i 2023.

Undersøgelserne er gennemført af en gruppe forskere og fagpersoner i partnerskabet bag Center for Børn og Natur. Danmarks Statistik Survey har bidraget bl.a. med tekniske løsninger og udsendelse af spørgeskema.

MED HVEM VAR BØRNENE UDENDØRS?

  • De institutionelle rammer er vigtige for børns udetid – mere end tre ud af fire børn i vugge­stue, dagpleje, børnehave og skole er ude på hverdage i deres institution.
  • I fritidsklub og ungdomsklub er børn sjældnere ude.
  • Familien udgør en vigtig ramme for mange børns tid ude – dog mest i weekenden.
  • Mange børn er også ude sammen med venner - lidt færre alene.

HVOR OFTE KOMMER BØRNENE I NATUR OG GRØNNE OMRÅDER?

  • Danske børn færdes relativt ofte i ”offentlige na­turområder”* – omkring halvdelen er hyppige naturbrugere, dvs. de kommer om­trent dagligt i ”offentlige naturområder”.
  • Der er stor forskel på børns hyppighed af na­turbesøg i vinter- og sommerhalvåret.
  • Der er ingen forskel mellem drenge og piger i forhold til hyppighed af naturbesøg.
  • Børn af forældre med gymnasial/erhvervsfag­lig uddannelse, dansk herkomst og mellemind­komster er oftere hyppige naturbrugere.
  • Børn fra regionerne Sjælland og Hovedstaden er sjældnere hyppige naturbrugere sammen­lignet med børn fra de øvrige regioner.
  • Der er fra 2018 til 2023 sket en vækst i andelen af hyppige naturbrugere og et fald i andelen af sjældne naturbrugere.

*Strand, sø, å, skov, krat, eng, hede, mark, parker eller grønne områder i byen

Figur 23 i rapporten Danske børns aktiviteter og ophold i natur - Nationale data fra 2023 og 2018

Klik på figuren for en større visning

Figur 56 fra rapporten Danske børns aktiviteter og ophold i natur - Nationale data fra 2023 og 2018Klik på figuren for en større visning

Emner