24. september 2020

Nyt stofmærke skal gøre børn til NaturFans

Stofmærke NaturFansEt nyt stofmærke og aktivitetshæfte til spejdere og børneklubber giver inspiration til at prøve de 12 udvalgte naturoplevelser i Børnenes Naturkanon, som alle børn skal have. Her er ideer tilpasset forskellige aldersgrupper og aktiviteter nok til mange møder eller -ture

Byg en hule, leg med vand og tænd et bål - alle aktiviteter, som er naturlige og gode aktiviteter for børn i naturen. Desværre får et flertal af børn aldrig helt basale oplevelser i naturen, og det vil Friluftsrådet lave om på gennem projektet Børn Gror i Natur, som er et af projekterne i Center for Børn og Natur. Som et led i det udkommer et hæfte med 12 aktiviteter og et tilhørende mærke, der tager udgangspunkt i den kanon for naturoplevelser, der er kommet ud af projektet. Hæftet kan bruges af alle børn fra 5-16 år - også selvom man ikke er spejder.
 
NaturFan-mærket skal understrege vigtigheden af, at børn får helt basale oplevelser i naturen. Naturoplevelser skal være en fast del af børns opvækst, fordi oplevelser i naturen er lige så vigtige for børns psykiske og fysiske helbred, som sunde madvaner og motion.
 

Hvad er must-haves for børn i naturen?

NaturFan-mærket er en oplagt mulighed for spejderledere at snakke med deres gruppe om, hvilke naturaktiviteter, de synes er must-haves som barn, hvilke aktiviteter, der har formet deres forhold til naturen og hvad der egentligt er så fedt ved det.
 
"NaturFan-mærket er en ramme om nogle klassiske aktiviteter og en mulighed for prøve oplevelserne i Børnenes Naturkanon sammen med grupper af børn. For ledere, der er vant til at lave friluftsliv med børn er det ikke raketvidenskab, men der er ikke desto mindre rigtig mange børn, der ikke har prøvet de helt basale ting i naturen, siger Astrid Bjørg Mortensen, kommunikationschef i Friluftsrådet.
 

Byg en hule og bag et æble

Laura Stæhr Tranevig er leder hos DDS-gruppen Skjoldmøerne Gruppe i Farum. I forsommeren afprøvede hun NaturFan-aktiviteterne sammen med sine mini-spejdere, der er otte og ni år. Over to møder byggede de huler og bagte æbler over bål. Ifølge Laura var det sjovt at se, hvor opslugte børnene blev af noget så simpelt som at bygge en hule:
 
"Børnene syntes det var virkelig sjovt at bygge huler, fordi de fik lov til at bruge deres fantasi. De ville gerne fortsætte med at bygge på hulerne, da vi skulle til at afslutte mødet. Derfor besluttede vi os for at bruge to møder på det, fortæller hun.
 

Tre aldersgrupper

Hæftet består af 12 natur-challenges, som er inddelt i tre aldersgrupper med forskellige sværhedsgrader: 5-9 år; 10-12 år; 13-16 år. Det gør det nemt for spejderledere at finde det niveau, der passer, og man har også møder til hele spejdergruppen. På den måde kan man lave fælles forløb på tværs af alle grene, uden det kræver det helt store arbejde i ledergruppen, og samtidig får spejderne et mærke ud af det.
 

En nem, hjælpende hånd til sjove aktiviteter

Laura Stæhr Tranevig ser hæftet som en god, hjælpende hånd til de lidt travle perioder, hvor det kan være svært at finde på aktiviteter til hvert spejdermøde. Samtidig er der mange aktiviteter, der ikke kræver stor forberedelse som at bage æbler over bål.
 
"Det var rart at se, at vi på et møde kunne udvide spejdernes smagssans en smule ved at bage æbler over bål. Det var i hvert fald sådan, at flere af dem ville spørge deres forældre om de måtte lave det igen, når de kom hjem".
 
Børn Gror i Natur er støttet af Nordea-fonden.