Statistisk grundlag for børns brug af naturen
For at identificere, målrette, prioritere og effektmåle projekter om børn og natur udarbejder Center for Børn og natur en baselineundersøgelse
Center for Børn og Naturs baselineundersøgelse skal tegne et nuanceret billede af, hvor meget og hvordan natur indgår i børns hverdagsliv. Børn og unge kommer i kontakt med naturen i en lang række sammenhænge - fx sammen med vennerne, familien, skolen eller daginstitutionen. Alle de sammenhænge indgår i baselineundersøgelsen. Samtidig identificerer undersøgelsen forskelle mellem aldersgrupper og andre karakteristika.
Muligt at måle udviklingstrends
Baselineundersøgelsen er grundlaget for at kunne måle på effekter af de forskellige projekter og initiativer, som Center for Børn og Natur arbejder med. Undersøgelsen kan også bruges i et længere perspektiv til at beskrive nationale udviklingstendenser over de kommende årtier. Vi forventer i første omgang at gentage undersøgelsen efter fem år.
Den første undersøgelse blev gennemført med dataindsamling over et helt år 2018-19 med svar om næsten 5000 børns brug af natur og grønne områder. Der er tale om en talrapport med resultaterne i en forholdsvis ubearbejdet form. I det afsluttede afsnit gøres nedslag på udvalgte centrale dele af resultaterne. Hent rapporten med taldata fra undersøgelsen.
En opfølgende rapport om baselineundersøgelsen fra 2018-2019 inklusiv baselineundersøgelse fra 2023 er på vej i foråret 2024.
Forskerne bag
Frank Søndergaard JensenProfessor i friluftsliv, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet |
|
Jasper SchipperijnProfessor, IOB, Syddansk Universitet |
|
Søren PræstholmCenterleder, Center for Børn og Natur |
|
Tanja Bettina SchmidtCand.scient., ph.d. Syddansk Universitet |
Kontakt
Hvis du vil vide mere om baselineundersøgelsen, er du velkommen til at kontakte Søren Præstholm på spr@ign.ku.dk eller 23 80 78 04.
Rapporter og fakta
Hent rapporten 'Danske børns aktiviteter og ophold i naturen'
Faktaark
Hvad ved vi indtil videre om børn og unges brug af naturen? Se mere i Søren Præstholms Faktaark, som giver en kort oversigt over en række danske og internationale undersøgelser.