Hjælp - jeg skal ud at bygge isskulpturer + AKTIVITETSARK
Fag og aldersgruppe:
Billedkunst
3.-6. klasse i grupper
Årstid:
Vinter
Varighed:
Ude ca. ½-1 time, men der kan med fordel arbejdes inde både før og efter udeaktiviteten
Materialer:
Plastspande, husholdningsposer, vand, frugtfarve, materialer man finder ude i naturen, evt. mindre legetøjsfigurer i plast, evt. andre dimser, ting og sager fra billedkunstlokalet. Hvis man har mulighed for det, så kan man anskaffe kameralinser til mobiltelefoner (ca. 50 kr. for et sæt). Eleverne kan bruge deres egne mobiltelefoner, eller IPads på skolen.
Formål:
At arbejde med eksperimenterende billedprocesser
Forberedelse:
- Forbered eleverne på, hvordan man kan fotografere med fokus på at se og opleve form, mønstre, overflader, farver, dvs. gå tæt på det man fotograferer.
- Bøtter og poser med vand og naturmaterialer kan være forberedt i undervisning inden man går ud. Man kan også fryse vandet i poser og bøtter i en fryser først, hvis vejret ikke er så koldt, at det kan lade sig gøre ude.
Sådan gør du:
- Tænk forløbet som 3-delt. 1) Forberedelse til at gå ud, hvor du som lærer vurderer hvor meget, der skal være klar inden I går ud. 2) I er ude ca. ½-1 time og foretager fotografering og/eller videooptagelser, 3) billeder og videooptagelser kan efterbehandles. Fotos kan redigeres, måske bare i et Word-dokument eller med et redigeringsprogram. Videooptagelser sættes sammen, og måske tilsættes speak eller anden lyd. I evalueringen med eleverne vil det være en god ide at fokusere lige så meget på processen som de færdige resultater.
Baggrund
- I bogen ”Billedeksperimenter. Visuel læring og undervisning” af Ingelise Flensborg m.fl. kan du finde mere om det at eksperimentere i billedkunstundervisningen. Når eleverne vælger valghold i 7.-8. klasse i faget Billedkunst, så er der meget fokus på at eksperimentere. Hvis eleverne prøver det i 1.-6. klasse, så kan de blive rigtig dygtige, når de kommer på valghold.
- Se mange flere ideer her