Mælkebøtteis + AKTIVITETSARK

Fag

Natur/teknologi, Madkundskab

Klassetrin

Alle klassetrin kan lave is af mælkebøtter om foråret

Så lang tid tager det

Ca ½ time at samle og ordne mælkebøtterne Ca ½ time at lave ismassen Tid til at fryse isen

Ting du skal bruge

3 dl gule blomsterkroner fra mælkebøtter

4 dl mælk

2 dl fløde

6 æggeblommer

Honning til at søde med

En knivspids salt

En lille gryde, en sigte og en ismaskine eller en skål til at fryse i

Formål

I denne aktivitet anvender eleverne mælkebøtterne, og oplever dermed naturen som et spisekammer.

Forberedelse

Book et lokale med kogeplader og køkkenudstyr. Fortæl eleverne om sikkerhed og hygiejne i et køkken. Køb materialerne ind. Mens isen fryser, kan I arbejde med æstetiske aspekter af serveringen, fx hvordan man kan pynte en isdessert.

Sådan gør du

Vis eleverne hvad en mælkebøtte er, og hvordan de mange små kroner sidder fast på blomsterkurven. Eleverne plukker fuldt udsprungne mælkebøtteblomster. Blomsterne bredes ud på et klæde, så smådyr kan slippe væk. De gule småkroner pilles af blomsterbunden, så man ender med 3 dl blomsterkroner. Der skal ikke være noget grønt tilbage. Herefter koges mælk, fløde og blomster med honning og salt. Massen tages af, sies og afkøles lidt. De pasteuriserede æggeblommer piskes i, og ismassen hældes i en form der sættes i fryseren. Rør indimellem i isen mens den stivner. Velbekomme.

Baggrund

I april står hele marken pludseligt gul af mælkebøtter. Det er en plante, der kan anvendes til at lære om plantens enkelte dele som pælerod, stilk og bladroset. De mange små gule enkeltblomster er samlet i en stor, enkeltstillet kurv, og eleverne kan undersøge de enkelte tungeformede kroner. Den repræsenterer også en strategi, hvor der spredes mange frø med vinden. Der er mange arter af mælkebøtter, forskerne er ikke helt enige, men omkring 400 forskellige kan findes i Danmark. Hele planten er spiselig, men kan godt virke lidt bitter. Og så siges den at være mildt vanddrivende.