Børnehaven Bautastenen i Himmerland
En fyrtårnsinstitution i projekt Kom med ud
Af Brian Lassen og Merete Ørbæk
”Tænk ud af lågen – det er en sætning, vi ofte benytter”
”Jeg kan høre på pædagogerne, når de kommer hjem fra tur, at de har en anden fortælling, en anden oplevelse af børnegruppen. De har sammen med børnene fået nye erfaringer i naturen, som giver en positiv oplevelse i fællesskabet.”
Om institutionenBørnehaven Bautastenen en kommunal institution beliggende i byen Svenstrup 16 km syd for Aalborg. Børnehaven opfatter sig ikke som naturinstitution, men benytter naturen og uderummet meget i den pædagogiske praksis.
Der er 38 børn i børnehaven. De er i det daglige delt op i to aldersinddelte grupper, som ofte er delt i yderligere 3 mindre grupper. |
Særlige styrker hos Børnehaven Bautastenen
- Størrelsen på institutionen gør, at vi ved hvad hinanden arbejder med, at vi kender hinanden som personale godt, og at vi kender alle børnene.
- Vi ser det store i det små. Store faglige grundlag i små nære ting.
- Løbende spontane tiltag er mulige, og vi har en aftale i personalegruppen om, at man forsøger at få ting til at lykkes, også hvis det indebærer, at man til en given aktivitet kun kan have et begrænset antal børn med.
Gode råd til andre institutioner i det daglige pædagogiske arbejde i grønne omgivelser
- Det er ikke nødvendigt at sætte store projekter i gang. Naturen ligger lige derude og er klar. Brug legepladsen, brug nærområdet
- Det skal være let tilgængeligt og en del af hverdagen.
- Børn elsker, når de voksne er lige så optaget af tingene, som de selv er. Vær nysgerrig og gå på opdagelse sammen med børnene.
- Sæt gerne en ramme op, men justér altid efter børnegruppen.
- Når nogle børn er afsted på tur, så giver det også andre muligheder for dem, der er tilbage i institutionen. Børn såvel som pædagogisk personale får noget forærende.
- Få sat faglige begreber på det institutionen er optaget af i naturen, hvilke læreplanstemaer der arbejdes med, og hvorfor vi gør som vi gør.
- Hav gerne visioner i forhold til det fremadrettede arbejde. Hos Bautastenen er der f. eks ønske om at få dyr i institutionen, måske i et samarbejde med den kommende nabo, som bliver en integreret institution.
- Der er masser af natur og dyreliv på legepladsen, gå på opdagelse sammen med børnene. Tag en iPad med, så kan I søge viden sammen. Du behøver ikke som pædagog at have al viden parat, men afsøg, når du har brug for viden.
På tur med en gruppe fra mindste børnegruppe
Jeg skal på tur med en gruppe bestående af 5 børn og pædagogen Anne-Marie. I Bautastenen arbejder personalet med relations- og læringsgrupper. De bliver dannet ud fra pædagogiske overvejelser om udvikling af sociale kompetencer og børns alsidige udvikling og evalueres løbende. Der er en fast dag om ugen, hvor børnene er i deres relations-og læringsgrupper, og det er netop denne gruppe jeg skal følge.
Gruppen jeg er afsted med, kaldes for udegruppen, og det indebærer, at uderummet bliver brugt rigtig meget af denne gruppe. Desuden arbejder Anne-Marie ud fra ICDP med et neuropædagogisk udgangspunkt. Med ICDP følges barnets initiativ og pædagogen gør sig justerbar i samspillet. I den daglige pædagogiske praksis er børnenes behov og ressourcer centrale, og det at skabe rum for det enkelte barns udvikling, læring og trivsel er målet. Her finder hun naturen velegnet, da forskning viser, at børnenes stressniveau falder i naturen. Hendes erfaring er, at naturen giver det enkelte barn ro og giver dermed gode betingelser for den daglige pædagogiske praksis. Det at barnet udvikler sig gennem sanser og kropslige erfaringer, er et anden vigtigt pejlemærke i den daglige pædagogiske praksis. Kroppen bruges helt automatisk, når vi leger og går på opdagelse i naturen.
Gruppen starter i redskabsskuret, hvor hvert barn skal finde sig en spand, som skal med på turen. Herefter sætter gruppen sig ved et bord, hvor Anne-Marie forklarer børnene, at de i dag skal indsamle efterårets farver. Hun beder derfor om børnenes bud på de farver efteråret byder på. Børnene byder ivrigt ind: rød, gul, grøn, brunt, hvidt, sølv. Det bliver skrevet ned på en seddel, og de aftaler, at de nu skal på jagt efter farverne, som skal samles i de spande, børnene har med.
Vi begiver os ud af lågen og hen over en cykelsti. Her lige uden for lågen er turen i gang, og der tales allerede om, hvilke farver de ser her på en lille skrænt. Børnene er optaget af opgaven, og skønt børnehaven er blot en meter bag os, så er gruppen allerede på tur. Vi befinder os i et boligkvarter med stisystemer og krat rundt omkring. Vi bevæger os op ad en skrænt op til et ret tæt krat, hvor der foruden de fleste af efterårets farver, som står på den medbragte seddel, også findes en del skrald. Gruppen har ikke en skraldepose med, men aftaler at de må have en med næste gang, de kommer her, så de kan fjerne skraldet.
Vi går videre på turen rundt i kvarteret, og kommer ud på en mark, hvor en masse markblomster står. Den gule farve er dermed i hus!Børnene samler efterårets farver, og her var gule markblomster i spandevis
Tilbage på stien igen kommer en kat forbi. Børnene finder katten ret spændende, og der er tid til at stoppe op og til at observere og snakke om katten. Der er således ro til at kunne dvæle ved det, der opstår på turen, og vi skal ikke blot skynde os videre. På et tidspunkt må vi dog slippe observationen af katten og begive os videre
Børnene følger interesseret katten, der klatrer op i et træ.
Der er i det hele taget gå-på-mod og initiativ fra børnenes side. Ved en mur starter en af børnene en balanceleg, og senere ved en bakke starter et andet barn en leg med at rulle ned i fuld fart. Det indebærer også, at pædagogen og jeg må i gang med rullerierne, børnene inviterer os ind i legen, og det er vi med på.
Børnenes rullebakke, hvor efterårets bløde græsunderlag var ideelt til rulleleg.
Efter rullebakken er det tid til at vende hjemad. Det foregår videre i det snørklede stisystem med bebyggelse rundt omkring. Tilbage i institutionen er det blevet spisetid, og det foregår i grupper á 6 børn med hver én pædagog.
Denne dag var det stisystemet og krat rundt omkring, der var rammen om turen. Der er også et par søer i nærheden, som grupperne ofte tager til. Der er en branddam og et sted, de kalder ”bananbakken”, og der er en ganske lille skov tæt på. Når institutionen tager på tur i naturen, så er det i det helt nære miljø.
Efter maden er de fleste børn at finde på legepladsen. Som det var tilfældet med formiddagen, kan eftermiddagen også organiseres i relations- og legegrupperne. Gruppen jeg fulgte skal mødes og runde af i forhold til turen og se på de ting, der er kommet i spandene, og de skal have tjekket, om alle farverne nu er blevet fundet.
En institution der har uderummet ”på plakaten”
En rundvisning og observationer i institutionen vidner om, at det er et sted, der har meget fokus på natur og udeliv. Den pædagogiske leder medgiver, at hun i de tre år hun har været leder af stedet, har sat det på dagsordenen, og pædagogen jeg fulgte på turen, bekræftede, at denne profil er styrket særligt det seneste år. På væggen hænger der et certifikat på, at institutionen er en del af Grønne Spirer, og at den har fået tildelt det grønne flag, som er Friluftsrådets certificering af institutioner, der inddrager naturen som en del af den pædagogiske praksis i hverdagen. Der hænger en plakat med Børn gror i naturen, som er en del af en kampagne om vigtigheden af naturoplevelser i børnenes dagligdag, blandt andet i daginstitutionen.
Bautastenen er med i et projekt kaldet Green Building, der har fokus på natur, bæredygtighed og miljø, og det har en børnegruppe arbejdet med og lavet billeder om. I institutionen kan man se udstoppede dyr, og der er er en hugorm i sprit, et kæbeparti fra en haj samt konserverede edderkopper og skorpioner.
Det grønne flag vajer i institutionen og diplom for certificeringen hænger på væggen.
Plakaten fra kampagnen Børn gror i naturen hænger flere steder i institutionen.
Eksempel på børnenes inddragelse i Green Building-projektet.