7. maj 2019

Hanstholm Naturvuggestue og Hanstholm Naturbørnehave i Thy

Fyrtårnsinstitutioner i projekt Kom med ud

Af Brian Lassen, Solvej K. Thøgersen, Lilli Storm og Inger

”Noget af det vigtigste for os er at blive nysgerrige på naturen, at undersøge den og at skabe en forundring hos børnene.”
”Selv om vi har et mål for dagen, er vejen lige så vigtig, og der er ro til at fordybe sig undervejs.”

Om institutionerne

Hanstholm Naturvuggestue og Hanstholm Naturbørnehave er private institutioner og hører begge under Hanstholm Friskole beliggende i Thy. Børnehaven blev etableret i 2005, og fra starten var det et ønske fra bestyrelsen, at det skulle være en naturbørnehave pga. beliggenheden med så mange muligheder i naturen. Senere kom vuggestuen til ligeledes som naturinstitution.

Vuggestuens legeplads er relativt lille. Der er et par borde under et halvtag, hvor mange måltider indtages, når vejret tillader det.
Børnehavens legeplads er stor og med mange forskellige bygninger til forskellige formål.

Der er 45 børn i børnehaven og 17 børn i vuggestuen. Institutionerne ligger på en lille vej, der ender blindt, og der er mange muligheder for at komme ud i naturen lige uden for døren.

Særlige styrker

  • Tre institutioner der ligger side om side og har en overskuelig størrelse giver et stærkt sammenhold og gode muligheder for samarbejde.
  • En mangfoldighed af muligheder til at tage på tur kombineret med børnehavens legeplads giver fremragende muligheder til pædagogisk praksis uden døre i begge institutioner.

Gode råd til andre institutioner i det daglige pædagogiske arbejde i grønne omgivelser

  • Giv tid til fordybelse
  • Børnene vil rigtig gerne ud uanset vejr og årstid – så gå ud!
  • Sørg for at have ”steder” der kan noget forskelligt. Brug både nærområdet, og tag også lidt længere væk hvis muligt.
  • Medarbejdere behøver ikke at have stor forstand på dyr, træer, blade etc. Det vigtigste er lysten til at være derude og at være gode rollemodeller.
  • Sørg som institution for at være opsøgende på løbende inspiration f. eks Grønne Spirer og Friluftsrådet.
  • Det er godt med forskellige spidskompetencer.
  • Italesæt hvordan, hvorfor og hvor meget man ønsker at være ude.
  • Skab en struktur i institutionen, så det kan lade sig gøre at komme ud. Hvem tager hvorhen med hvilke grupper og har hvilke temaer.

Ankomst

Det er morgen, luften er klar og kølig, det blæser fra vest, og Vesterhavet skimtes i baggrunden. Jeg er ankommet til Hanstholm Naturvuggestue og Hanstholm Naturbørnehave. Inden jeg træder indenfor for at møde børn og voksne, er min første fornemmelse det lidt rå blandet med det hyggelige og det nære her på tærsklen til Vesterhavet, hvor friskole, vuggestue og børnehave ligger side om side.


Stemningsbilleder af stedet.

Naturvuggestuen

I Vuggestuen starter dagen i vuggestuens opholdsstue. Der er gang i forberedelsen af formiddagsmaden for den ældste vuggestuegruppe. Og børnene gøres klar. Der skal skiftes bleer på så mange som muligt, da storebørnsgruppen, som er en af to aldersopdelte grupper, om kort tid skal spise formiddagsmad ude i et læskur på legepladsen, og derefter også skal på tur til troldeskoven.


Efter der er blevet spist boller i læskuret, er vi klar til afgang. Der er otte børn, der skal med på turen. Vi går langs den lille vej. Troldeskoven, som er dagens bestemmelsessted, er ikke langt væk. Da vi kommer derhen, er der begejstring at spore hos børnene. De går ind ad en låge og springer ind i skoven, og det varer ikke længe, inden den første peger på en ”trold”.


Trolde på nogle af træerne

Langs hele den rute vi går inde i denne tætte, lave skov (og det er et pænt langt stykke for to-årige ben!) er der ”trolde”: Der er malede ansigter på træerne, skiver af træ, der er malet til troldeansigter, og som er hængt op. Alle med et forskelligt udtryk, og børnene kommenterer dem, peger på dem, vil røre ved dem, snakke om dem. Vi begiver os længere ind i troldeskoven. Stien er snoet, ujævn og varieret. Det giver udfordringer for de små ben, og jævnligt er der børn der falder, men de er snart oppe igen og videre på stien. Motorikken udfordres for børnene, hvilket pædagogen er helt klar over og finder ganske godt for deres motoriske udvikling.

Undervejs er de mange efterårsblade et trækplaster for både børn og voksne. Der bliver lavet snevejr af blade. Ellers går tiden med at undersøge – børnene finder flere troldeansigter, nedfaldne æbler, grankogler mv.

Vi ankommer til troldeskovens ”lejrplads”. Herinde i skoven godt gemt har vuggestuen skabt en lille oase med et hegn af grene og et tag af gul presenning og små bænke. Her synger børn og voksne et par sange, og derefter er der fri leg. Der er nogle tove, som bruges til gynger, og der er lave, fine klatretræer. Pædagogerne har dog nok at se til, for nok vil børnene gerne gå på opdagelse, men de har samtidig brug for hjælp til at klatre op, til at sætte sig rigtigt på pladen for enden af tovet, til at plukke et æble der hænger for højt osv. Der er dog hele tiden et fokus på, at børnene så vidt muligt skal klare sig selv, at de skal være så selvhjulpne som muligt.

Vi forlader lejrpladsen, og ude af skoven giver to ting fornyet energi: Der er en fold med heste, børnene giver dem græs og snakker med dem. Lidt længere henne ad grusstien er der en lille bakke med græs. Spontant bliver det til en bakke fyldt med rullende børn. De har øjensynligt prøvet det før! Herefter er det hjemad til mad og puttetid.

Naturbørnehaven

Den mindste børnehavegruppe – skovserne – har i dag et tema omkring spindelvæv. På en vogn har gruppen et rullende ”laboratorium” til brug for naturundersøgelser. Der er kikkerter, forstørrelsesglas, insektsugere, laminerede ark med insekter osv. Inspirationen kommer fra et krible-krable-kursus, og nu har institutionen købt udstyr og lavet en grejkasse til hver børnehavegruppe, så naturen kan blive undersøgt på kryds og tværs.

Tilbage til spindelvævet. Pædagoger og børn finder nogle spindelvæv. Så puster de mel på det, og ”fanger” spindet på et sort stykke papir. Så kan man se spindelvævets fine strukturer. Samtidig indfanger de en del edderkopper, som observeres nøje i de nyanskaffede tovejslupper. Også andre dyr som biller, mariehøns og bænkebidere kommer i glassene. Der bliver indsamlet og undersøgt på livet løs.


Pædagog og barn ser på edderkoppen i forstørrelsesglasset

Den mellemste børnehavegruppe, Skovtroldene, har valgt at tage i “fyrrehaven”. Her gemt bag Hanstholm Fyr har de et smørhul af et opholdssted, hvor der er bålplads med hjemmelavede ovne, der er borde/bænke under halvtag, og der er læ for vinden. Gruppen er i færd med at tilberede en suppe af de indsamlede urter: Brændenælder og skvalderkål. Derudover bages der pandebrød. Det smager pragtfuldt!

Børnene viser mig højen: Her kan de trille nedad, og det gør de, det vælter faktisk med børn ned ad højen, nogle støder ind i hinanden, det giver lidt knubs og lidt gråd, men snart efter er de selvsamme børn klar til endnu en trilletur.

Gruppen har som regel også et overordnet tema for dagen. I dag var det indsamling af urter til dagens mad. Et andet tema som har fyldt på det sidste er krondyr. Dette store dyr lever praktisk talt i baghaven, og alle børnehavegrupper har arbejdet med dette tema. De har tegnet dyret, brugt kikkerter for at se om man kunne spotte dem, været ude at se på efterladenskaber mv.


De hjemmelavede ovne/kogeplader af gamle bilfælge.

Logistikken i de to institutioner

I vuggestuen er mindst en af de to grupper afsted på tur om formiddagen. Nogle dage er det begge grupper. Småbørnsgruppen kan selv gå, hvis det er tur i det helt nære område, ellers har de en ”bus”, en eldreven vogn med plads til dem alle, eller de kan benytte børnehavens eldrevne ladcykler. Der er to voksne med på en tur til 8-9 børn. De vender tilbage ca. kl. 11.00 for at spise og derefter sove.

I børnehaven er alle tre grupper som hovedregel på tur. Grupperne spiser ude og vender tilbage omkring klokken 13.

Børnehavens legeplads byder på stor diversitet

Der er rigtig mange små rum i uderummet til forskellige formål som sansehave, urtehave, bur med kanariefugle, bålhytte, opholdsrum til kolde dage, en mindre skov med bærbuske, store rør som rutsjebane, reb der fungerer som gynger og et shelter. Der er desuden et “Lego-legehus” med Duplo-klodser, og der er et par læsehuse; små huse med aktiviteter, der ofte forbindes med indendørs leg, som her er trukket med ud på legepladsen. Det gør det lettere at vælge en af disse stilleaktiviteter, når man slipper for at skulle tage overtøjet af og på.
Mange af faciliteterne på børnehavens legeplads er bygget af forældre til børnene. Pladsen bruges primært af børnehavens børn, men vuggestuen bruger den jævnligt, da de to institutioner ligger skråt over for hinanden. Det er en naturlig del af det nære samarbejde de to institutioner imellem.


Sansehaven, med forskelligt underlag


Ovn til blandt andet pizza

Det særlige samarbejde i de tre institutioner

Både vuggestue og børnehave hører under Hanstholm friskole. Lederen af friskolen er overordnet leder for disse to institutioner. Der er jævnligt møder mellem de tre ledere, hvor samarbejdsflader diskuteres, der planlægges større fælles arrangementer og lederne giver hinanden sparring.
Og der er meget samarbejde. Det er de små dagligdags ting, som f. eks at vuggestuen er hyppige gæster på børnehavens legeplads, at vuggestuens storebørnsgruppe er faste gæster i børnehaven om fredagen, så overgangen fra vuggestue til børnehave bliver en glidende overgang: SFO-børn kommer på besøg i vuggestuen, da den ligger på skolens matrikel. De store børn er nysgerrige, og vil gerne ind og se, hvad der foregår.

Pædagogerne fortæller, at overgangen fra vuggestue til børnehave er nem for børnene, da de kender institutionen og de voksne i børnehaven. Det samme er tilfældet med overgangen mellem børnehaven og friskolen, hvor ca. 90 % af børnene fra børnehaven fortsætter i friskolen. Her opholder børnehavebørnene sig hele det sidste år en gang om ugen med i skolen, og fra 1. april har den store børnehavegruppe deres base på skolen. De er med til morgensamling, og de er med i SFO over middag. Børnene kender derfor skolen, de voksne mv., når de starter i skole.

Der er nedsat et udvalg, som skal se på muligheden for at lave en integreret institution i fremtiden, for de drømmer om endnu mere samarbejde, og at øge den daglige berøringsflade børn og voksne imellem, og at kunne udnytte hinandens ressourcer, f. eks i åbningstidens ydertimer.
Der er også samarbejde omkring større arrangementer i løbet af året. Skolernes motionsdag, julemarked, påskeafslutning, cykelsponsorløb mv.
Vuggestue og børnehave har naturen som fælles reference. Skolen er ikke en naturskole. Her peger lederne på det Grundtvig/Koldske som fælles afsæt i dagligdagen med et fælles værdisæt.

Benyttede tursteder

Ud over de steder, jeg blev præsenteret for på dagen, har institutionerne en række steder, hvor de tager hen. Det drejer sig om 10-15 steder, og de vælges alt efter årstid og de temaer, de ønsker at have fokus på. De fleste steder er ganske tæt på: Troldeskoven med lav tæt bevoksning, fyrrehaven, som ligger bag byens fyrtårn, kolonihavehuset, som hører til institutionen, skrænten, som er stejl men alligevel mulig at opholde sig på og lege på, og som er starten på den mægtige nationalpark Thy med klitlandskab, så langt øjet rækker. Der benyttes også steder lidt længere væk som f. eks havneområdet (2 km), Klitplantagen i Sorup (4 km), stranden i Klitmøller (15 km). Disse steder nås enten på de eldrevne ladcykler eller i offentlig bus.