13. maj 2019

Hjemly Skov- & Idrætsbørnehave på Sydfyn

En fyrtårnsinstitution i projekt Kom med ud

Af Niels Ejbye-Ernst og leder Ulla Vang Mikkelsen

”Vi kan næsten ikke vente med at komme ud, og vi støtter børnene i at være selvhjulpne, så de hurtigt kan komme af sted.”

”Aftal det, lav nogle faste rutiner og gør udeliv til en fast del af hverdagen”

Om institutionen

Hjemly Skov- & Idrætsbørnehave ligger i landsbyen Hillerslev mellem Faaborg og Ringe på Fyn og er en privat børnehave op til 55 børn, og den er knyttet til en friskole med ca. 200 elever og nabo til en idrætsefterskole med ca. 215 elever.

Der er tre børnehavegrupper, og der er seks faste voksne (pædagoger og medhjælpere) tilknyttet stedet. Der er et tæt samarbejde mellem børnehave og friskole, og langt de fleste børn fortsætter i friskolen, når de forlader børnehaven.

De pædagoger, der arbejder i børnehaven, er håndplukkede på grund af deres prioritering af udeliv og bevægelse. På matriklen er der en del bygninger, haller, legepladser, idrætsområder, og så er der Hjemly-skoven, hvor børnehaven har tre baser med hver sin hytte i skoven, og alle er bygget delvist i samarbejde med forældre.

Børnehave, friskole og idrætsefterskole har fælles faciliteter, bl.a. busser, der gør det er let at komme omkring, fx til stranden eller til børnefødselsdage.

Børnehavens facade byder velkommen

Særlige styrker

  • En af styrkerne eller fordelene i Hjemly er, at naturen og skoven ligger så tæt på. Det tager højst en halv time fra beslutningen om at gå i skoven er taget, til de er i skoven.
  • Personalet vil rigtigt gerne ud med børnene, og det gælder hele personalegruppen.
  • Personalet arbejder med børnegruppen med det sigte, at de selvstændigt kan gøre sig klar til at komme ud. Børnene tager selv overtøj på, finder Hjemly-rygsækken, tager mad fra køleskabet og drikkedunke og lægger det på plads, når de når frem til deres hytte i skoven. Arbejdet med disse kompetencer indledes, når børnene kommer til børnehaven første dag. Det tager tid, men pædagogerne finder det væsentligt og givtigt for børnene.
  • Personalet ser det som en styrke, at de er en privat børnehave. Forældrene efterspørger det institutionen brandes for: natur, bevægelse og udeliv.
  • Forældrene deltager i mange arrangementer og er aktive, blandt andet når der skal bygges hytter eller væresteder i skoven eller på legepladsen ved institutionen.

Gode råd til det pædagogiske arbejde i grønne omgivelser

  • Gør udeliv og ture til en vigtig del af hverdagen. Det er vigtigt med vaner og rutiner, som bare fungerer. Rutiner kræver enighed, så det kan tage tid at etablere.
  • Vær indstillet på at, det er en lang proces at ændre vaner. Det skal være en bevidst og fælles proces for at kunne lykkes.
  • Udstyr personale med rigtigt godt tøj til udeliv, det er en god investering for institutionen at betale for fx skibukser, skijakke og regntøj, alt sammen gerne med logo på. Det er i øvrigt en tydelig måde at guide forældrene i valg af tøj til børnene.
  • Lav gode aftaler med organisationer omkring børnehaven, både skoler og eksterne ressourcepersoner.
  • Gør det nemt at komme af sted. Forældrene skal opdrages til at sørge for tøj og madpakker i børnenes rygsække og at udstyre børnene med det rigtige tøj og fodtøj, der passer til årstiden.

I skoven med Hjemly Skov- & Idrætsbørnehave

Huset summede af aktivitet, da jeg ankom omkring kl. 9, og jeg bemærkede, at nogle børn allerede var i færd med at tage overtøj på. De var i gang med deres ”turrutine” i garderoben, hvor der også var et køleskab. De pakkede deres tasker med madpakker og tog selv deres overtøj på. For nogle børn var det hurtigt overstået, mens det for andre tog længere tid. Pædagogerne fortalte, at det er en del af en meget bevidst praksis i børnehaven, som sigter efter, at børn selv kan overskue, hvad de skal have med på tur.

Efterhånden som børnene blev klar til tur, gik de udenfor og legede på udearealet, som er en stor aktivitetslegeplads. Her gik børn fra de tre grupper i gang med at lege, nogle legede fangelege, andre samlede agern, og atter andre legede en robotleg

Efter ca. 20 minutter var alle børnene klar til afgang. Hver gruppe gik af sted med to pædagoger, en medhjælper samt en jobpraktikant. Der var 5-600 meter hen til den hytte, som den gruppe af store børn, som jeg fulgte, holdt til omkring. På vejen til hytten gik børnene baglæns, de hoppede og de gik som en kålorm. Det gjorde de ofte, og det var tydeligt, at børnene var vænnet til at bevæge sig på forskellig vis, når de tog på tur.

Turen gik gennem friskolen, forbi idrætsefterskolen og derpå ind i et skovområde med høje bøgetræer og krat. Den sidste del af vejen hen til hytten foregik mere frit, idet der ikke var biltrafik i det område.

Et udsnit af legepladsen udenfor Hjemly. Nogle af børnene er klar til at tage på tur.

Hytten er et åbent bålhus med diverse inventar, f.eks. borde til at sidde omkring, og skabe som rummer det, de har brug for. I bålhuset er der også brændekomfur, hvor de kan tilberede varm mad. Der er også knager til børnenes tasker.
Da de nåede frem til bålhytten, lagde børnene selv deres mad i et køleskab. Der var blevet trukket strøm ned til hytten for nyligt, og køleskabet var særlig gavnligt i den forløbne varme og tørre sommer. I bålhytten sørger børnene selv for, at deres tasker kommer på plads på knagerne.

Efter ankomsten mødtes de omkring nogle siddepladser for at lave ”lyttepost”. Ved lytteposten fortalte de tre voksne, hvilke tanker de havde for dagen, og børnene fik mulighed for at fortælle om deres egne planer.

Et af de tre gruppehuse, hvor den børnegruppe jeg besøgte holdt til.
Den ene pædagog ville gerne følge op på, at de havde set et sort egern dagen før. Hun ville gerne ud og se, om de kunne finde spor efter egernet, eller om de kunne finde en egernrede i et af skovens træer. Den anden pædagog ville gerne tænde et bål og snitte pinde ved bålpladsen uden for hytten, hvor der er store sten til at sidde på. Jobpraktikanten ville gerne male forskellige naturgenstande, som børnene fandt, bl.a. kogler og sten.

De fleste børn ville gerne være med til nogle af tilbuddene, men der var også børn, der hellere ville lege selv.
Gruppen, der ville finde spor efter egern, gik gennem skoven, hvor de havde fældet træer og skabt en eventyrsti, hvor de havde hængt diverse ting op over stien. Det var blandt andet drømmefangere, fjer, uroer mv.

De gik gennem en granskov og videre til en bøgeskov, hvor de regnede med, at egernet holdt til. De så nu ingen egern, men de talte en del om, hvad de forventede. De fandt fjer fra fasan, due og krage, og de så på kogler gnavet af mus og egern. Der blev også talt om, hvordan man kunne se forskel på forskellige former for gnav på kogler, og om, hvad børnene så, når de iagttog koglerne.

Turen efter egern varede ca. en time. Undervejs viste børnene mig de øvrige hytter i skoven, som de to andre børnegrupper kunne besøge. De er placeret med passende afstand, så det ikke er muligt at se fra den ene til den anden.

Da vi kom tilbage, var nogle børn i gang med snitteknive omkring bålet, andre legede i et område med sand, nogle malede kogler og grene, mens to sad og spillede stratego under halvtaget.

Der var en god og afslappet stemning. Børnene var optaget af aktiviteter, de selv havde valgt. Af og til skiftede nogle til en anden aktivitet, eller de klatrede lidt i træer, inden de igen legede sammen med andre.

Lytteposten er en fast rutine, som altid indleder starten på udetiden. Her har pædagogerne mulighed for at præsentere børnene for ideer, aktiviteter eller tiltag. Det er også et rum for samtaler og udveksling af ideer og oplevelser.

Pædagogerne har hele tiden noget praktisk, de er i gang med. Ind imellem de strukturerede tiltag er de observatører, eller de stiller sig til rådighed for samtaler eller hjælp.

Omkring kl. 11.30 samledes alle børnene for at spise madpakker under halvtaget. De sang en sang, og efter dette summede samtalerne omkring bordene. Mens de spiste, inddrog en af pædagogerne ved et af bordene sprogstøttende, legende aktiviteter med én gruppe børn.

Hverdag og tur

Normalt går børnehaven ud ca. kl. 9.30 og vender hjem ca. kl. 15. De tre grupper har tre forskellige steder i skoven om formiddagen, men om eftermiddagen bliver grupperne slået sammen. Det gør det muligt for pædagogerne at få arbejdsplanerne til at gå op.
Alle er på tur hver dag, og oftest er opholdsstederne i skoven målet for deres ture.

De har andre tursteder, som kan nås med brug af ”Hjemly-busserne”, som både børnehave, friskole og idrætsefterskole benytter. Det kan fx være ture til ”De Sydfynske Alper”, Naturlegepladsen, Millinge Klint mv. De bruger også busserne, når de skal til børnefødselsdage eller kulturelle arrangementer.

Børnenes hverdag foregår primært i skoven, men nogle gange tager en gruppe på tur til Ringe eller Faaborg for at opleve byliv.