9. maj 2019

Børnehaven Hulvej Privatskole i Horsens

En fyrtårnsinstitution i projekt Kom med ud

Af Brian Lassen, Gitte Pors og Bettina Moss.

”Naturen er en go’ samarbejdspartner for vores børnehave. Alt vi kan gøre inde kan vi også gøre ude – men alt vi kan gøre ude, kan vi ikke gøre inde.”

Om institutionen

Børnehaven Hulvej Privatskole i Horsens er en privat institution og hører organisatorisk sammen med den private skole Hulvej Privatskole. Børnehaven opfatter sig ikke som naturinstitution, men benytter naturen og uderummet meget i den pædagogiske praksis.

Der er 82 børnehavebørn i institutionen fordelt i 3 aldersinddelte grupper. Ofte deles de tre store grupper i flere mindre grupper af ca. 8-10 børn i hver gruppe.

Børnehaven er kun 1 år gammel, og det ses tydeligt både ude og inde. Der er nyistandsatte lokaler og nye faciliteter på en stor legeplads med ganske stor variation med et græsareal, områder med sand, bakker, asfalt, gynger mv. Langs kanten er der en ganske smal bevoksning, der trods bevoksningens begrænsede størrelse af børnene kaldes ”skoven”.

Børnehaven ligger med gåafstand til skov og fjord, hvilket betyder, at det er nemt at tage på tur til grønne omgivelser med børnehavegrupper i løbet af dagen.

Særlige styrker hos Børnehaven Hulvej

  • Blandt medarbejderne er der nogen, der har særinteresser og særlig faglighed inden for natur og udeliv.
  • Beliggenheden med masser af turmuligheder tæt på.
  • Kombinationen af fokus på bevægelse med fokus på natur og udeliv.

Gode råd til andre institutioner i det daglige pædagogiske arbejde i grønne omgivelser

  • Forfølg de interesser og øjeblikke som opstår hos børnene – følg børnenes spor.
  • Naturen er god at bruge som afsæt til det fælles tredje.
  • Gå foran med nysgerrighed som pædagog – det smitter.
  • Vær i dialog med forældrene og fortæl dem, hvad naturen kan bidrage med i forhold til børnenes trivsel, læring og udvikling.
  • Lav klare aftaler om strukturen, så man ved, hvem der er på tur med hvilke grupper.
  • Gør det at tage på tur i naturen simpelt: Brug nærområdet, lav gerne korte ture.

På tur med Krageungerne

Yngste børnehavegruppe – Krageungerne med 32 børn – er denne dag, som så mange andre dage, inddelt i tre grupper. Vi følger med en gruppe på otte børn og to pædagoger afsted mod Nørrestrand på en solbeskinnet og lun oktoberdag. Meget kort efter afgang befinder vi os på stien ned mod skoven og fjorden.

Undervejs er der små stop, og pædagogen Michael spørger, hvor næste stop er. Det er der altid en eller flere børn, der ved, så her er noget, der tydeligvis går igen på turene. Mange af børnene løber mellem stoppestederne, og der er boblende energi og god stemning i gruppen. Undervejs holdes en lille pause på en skovskrænt, hvor børnene spiser boller og frugt. Pædagogerne forklarer, at de ofte har dette formiddagsmåltid med på tur fremfor at spise det i institutionen, da der ellers kan gå lang tid, inden man kommer afsted.

Ofte varer en formiddagstur til kl. 11.00, hvor gruppen går tilbage til institutionen og spiser frokost. Ved dette lille stop går snakken om lyde i skoven, herunder lyden af trolde! Efter den lille pause finder gruppen frøer. Det viser sig, at der er rigtig mange små frøer i skovbunden, og børnene er ret begejstrede. De finder også et firben. Alle deltager i denne ”jagt” på små dyr i skoven.

Jagt på smådyr i skovbunden.

Efter ”frøjagten” går gruppen videre. Vi skal passere et vandløb over en hjemmebygget bro, som børnene selv har været med til at lave tidligere på året. Det kræver lidt balance at komme over, og vi bruger tid på det, da hvert barn skal gøre det selv. I det hele taget er terrænet udfordrende for børnene, skrænten er stejl og skovbunden er ujævn, men det håndteres fint.

Vandløbspassage
Videre på turen, nu med vandet på den ene side og skoven og et vådområde på den anden side, digtes en historie med tiger, trolde, løver etc. Det starter med, at børnene taler om trolde i skoven og historien udvikler sig, der bliver hvisket, peget, løbet! Turen tager meget udgangspunkt i det, børnene selv udfolder. Det harmonerer godt med lederens udtalelser om, at børns mulighed for medbestemmelse er en vigtig del af værdien i børnehaven, når det handler om at støtte børnenes udvikling.

På tur med mellemste børnegruppe - Hulerikkerne

Første stop er en lille skov. Børnene samler blade, som skal bruges til at kreere bladdyr og bladmennesker. Et barn finder bær og en ny situation opstår. Børnene stimler sammen for at høre om naturens forskellige bær, deres farver, smage og solens indflydelse på deres vækstbetingelser og slutteligt smages på et umodent brombærs surhed, børnenes nysgerrighed prioriteres! Tilbage til bladene, som nænsomt samles op, studeres og lægges i en fælles spand. Ingen blade plukkes fra træer og grene, og det er tydeligt, at børnene allerede ved, at de skal passe på naturens guld. De blev ikke instrueret i kun at tage nedfaldne blade, det var tydeligvis helt naturligt. Bladleg opstår blandt nogle børn, som eksperimenter med tyngdekraften. Der er plads til at udfordre og udforske de momenter, som opstår uden for den oprindelige dagsorden.

Et stisystem tager os videre på vej mod næste mål, stenjagt, som implicerer indsamling af sten, som skal bruges til at spille stenbingo senere på dagen. Laminerede ark med forskellige slags sten afbilledet lægges ud på jorden. Når en sten er fundet sammenholdes denne med billederne, børnene samtaler om det kan være en flintesten, eller er det mon en sort basaltsten. Når stenen er endelig identificeret, lægges den på det rette billede. Pludselig bliver der råbt: ”Guldsteeeeen” – et barn har fundet en guldsten, som lægges direkte i pædagogens lomme. Der er en særlig indforstået mystik omkring guldstenene, som pædagogens lomme snart fyldes op af. De ældste børn samler over flere måneder guldsten, som skal bruges til deres afslutningsfest i børnehaven. Hvad disse guldsten helt præcist skal bruges til, forbliver en dyb hemmelighed … for børnene.

Bingopladen til stenbingo

Børnegruppe af Krageunger ved kolonihavehuset
Besøget ved kolonihavehuset ”Stoppestedet”, som tilhører Hulvej Privatskole, giver hurtigt en fornemmelse af, at børnene her har et helt unikt tilhørssted lige ved skoven, og som samtidig er noget helt andet end at være i selve børnehaven.

Børnene har været rundt og finde smådyr (bl.a. biller, bænkebidere, edderkopper, mariehøns), da vi ankommer til gruppen. De sidder på græsset i en rundkreds og taler om de fundne dyr. De rører ved dem, ser på dem, taler om dem, slipper dem fri igen på gode steder. Hvert barn får lov at slippe et dyr fri.

På vejen tilbage mod børnehaven er der stoppesteder, som børnene kender. Til disse stoppesteder må man løbe hen og så vente på resten. Børnene kender stoppestederne og respekterer denne regel. Præcis samme rutine, som vi så med en anden gruppe tidligere på dagen.

Tilbage i børnehaven

De grupper, jeg har fulgt, er hjemme i institutionen igen kl. 11, hvor der spises i en række mindre grupper. Herefter er der livlig aktivitet på legepladsen. Nogle leger frit, mens en større gruppe børn er i gang med en bevægelsesleg sammen med en af pædagogerne. Og som nævnt: Der er god plads på institutionens udeområde.

Særlige kendetegn ved Børnehaven Hulvej Privatskole

Børnehaven vil gerne, at der tænkes i baner, hvor ting bliver mulige. For eksempel foregår ture i naturen ikke kun om formiddagen men hele dagen lang. Det indebærer, at ledelsen skal tænke fleksibelt i forhold til, hvornår personalet er på arbejde.

Børnehaven Hulvej Privatskole er DGI-certificeret i idræt, leg og bevægelse, og dette udgør naturligt et væsentligt fundament for den pædagogiske praksis. Det er tydeligt, at uderummet og naturen er vigtige rum, som det pædagogiske personale udnytter til bevægelse. Det er også her i den lokale natur, at ”mandagspuls” udfolder sig. Mandagspuls består af mange forskellige måder at være i bevægelse på og altid i naturens omgivelser og med naturens materialer hver mandag.

Forundringsskabet
Slutteligt skal nævnes forundringsskabet. Her placeres børns og voksnes fantastiske fund fra naturen, f.eks. en nedgravet og meget gammel sko, en mumificeret frø, en tørret guldsmed, flotte sten fra den danske natur mm. Fund fra naturen ophøjes til en helt særlig status, når det lægges i forundringsskabet. Forinden undersøger børn og voksne i fællesskab, og bøger om forskellige fænomener tages ofte i brug for at identificere fund til forundringsskabet.