13. maj 2019

Børnehaven Sansehuset i Dragør

En fyrtårnsinstitution i projekt Kom med ud

Af Niels Ejbye-Ernst og leder Helle Bach

”Vi er meget optaget af kropsbevidsthed og vi arbejder med hvordan man kan styrke de tre primære sanser gennem pædagogisk arbejde på legepladsen og i naturen.”

Om institutionen

Børnehaven Sansehuset ligger i Dragør. Det er en kommunal daginstitution med 65 børn. Normeringen svinger lidt hen over året.

Børnehaven kalder sig ikke en naturinstitution, selvom de bruger naturen og legepladsen meget i deres dagligdag.

Det særlige ved Børnehaven Sansehuset

  • I børnehaven arbejdes meget med børns kropsbevidsthed og sansebevidsthed med fokus på de tre primære sanser. Institutionen bruger aktiviteter i naturen og på legpladsen til at støtte dette arbejde. Det kan fx være sidste vinter, hvor børnene gik rundt på legepladsen i dyb sne med bare fødder for at stimulere, at børn fik sansemæssige indtryk fra fødderne.
  • Sansehuset er dygtige til at udfordre børnene på nogle måder, som de ellers ikke får udfordret
  • Sansehuset bruger vejret til at få stærke sanseindtryk, fx gennem at tage bad i sommerregnen, gå på bare fødder i sandet, eller de går ”off-road”, så børnene udfordres mere i ujævnt terræn.


En billedsamling der viser sanseaktiviteter til forældre.

Erfaringer og gode råd til arbejdet med natur og udeliv

  • De primære sanser er af stor vigtighed for et barns udvikling. Arbejdet med de tre primære sanser er med til at modne hjernen og samtidigt en vigtig faktor for at børn kan trives, og at de kan leve et liv sammen med andre. ”Man skal kunne rumme sig selv for at kunne være i verden og være inkluderende over for andre”. Pædagogisk arbejde med sansestimulation i naturen og uderummet kan medvirke til dette.
  • Det er vigtigt, at børn får lov til at udfordre sig selv kropsligt og her igennem skabe erfaringer med kroppens kompetencer. Selvfølgeligt under forsvarlige vilkår. Men man skal ikke være så bange for, at børn slår sig når de leger vildt og kropsligt. Det er med til at udvikle en forståelse og erfaring, som eksempelvis de vilde lege giver.
  • Det er vigtigt, at vi som ledelse er med til at holde fast i arbejdet med sanseintegration, samt videreformidle den viden arbejdet giver. Dette gøres ved både at holde fast i et eftersyn af struktur for arbejdet, samt en italesættelse af, hvorfor vi gør, som vi gør. Det sker ikke af sig selv.
  • Det er vigtigt at vise forældrene, hvordan vi arbejder med børnene udenfor, at de får indblik i og viden om, at deres børns udvikling støttes væsentligt med dette
  • Vi er optaget af at formidle hvorfor vi gør, det vi gør.


Sansehuset store og udfordrende udeareal.

Indtryk fra besøg i Sansehuset

Jeg kom kørende til Sansehuset en fredag morgen. Turen fra Nørrebro til Dragør var fyldt med de kontraster, der findes i overgangen mellem by og land. Sansehuset ligger ca. 200 m fra stranden, tæt ved havn og den idylliske by Dragør 10-12 km fra København C. Amager Fælled lå næsten mennesketom mellem det hurtigt voksende byggeri ved metroen, lufthavnen og havet, da jeg cyklede til institutionen.

Selv om Sansehuset er en gammel børnehave, er der lyst og venligt indendørs. Da jeg ankom, var der ikke megen aktivitet i huset, de fleste børn og pædagoger befandt sig på legepladsen.

Lederen og souschefen gik straks i gang med at fortælle om, hvorfor Sansehuset er optaget af at bruge legeplads og nærnatur til det pædagogiske arbejde.

I Sansehuset er de, som navnet henviser til, optaget af at børn bruger og udvikler de tre grundsanser (taktilsans, vestibulærsans og kineæstetisk sans). Det sker efter deres opfattelse bedst i leg og aktiviteter, hvor man ikke lader sig begrænse af de fysiske rum. Kropsmaling, badning og fodbade kan lige så vel ske ude som inde. Og når nu de har de muligheder de fysiske rum som naturen og legepladsen giver, er det nærliggende at tage arbejdet med de tre primære sanser ud i det fri. Institutionen har let adgang til stranden, en lille havn, en lille lund og lidt længere væk til Amager Fælled,

Kongelunden og Kongelundsfortet

Det meget arbejde med kroppen betyder, mange af børnene kan køre på cykel allerede fra fireårsalderen, så det er let at tage en gruppe børn med på cykeltur, og der er gode stier omkring institutionen. Da jeg besøgte institutionen, havde en gruppe været på en cykeltur rundt i Dragør, hvor de havde været på besøg hjemme hos hinanden.

Institutionens legeplads havde en del legeredskaber, hvor børnene kunne udfordres på at svinge, klatre og bevæge sig hurtigt. Der var blandt andet to drenge på 4-5 år, som gyngede sammen på en stor rund gynge. Først stod de op og gyngede meget højt, pludseligt satte de sig ned. Senere udfordrede de hinanden til at springe af gyngen.

I det pædagogiske arbejde blev der lagt stor vægt på bevægelse, klatre, rulle, hoppe, osv. Derudover var der også stor interesse for yoga, mindfullness og børnemeditation/afslapning. Sansehuset havde længere forløb, hvor alle børnene lavede yogaøvelser udenfor børnehaven. En vægtig grund til at tage på tur kunne også være, at komme ud hvor børn kunne være stille, være sig selv og mærke sig selv. Ture kunne godt være ture der omhandlede mere afslappende rolige gøremål, om at soppe, gå i bare tær mv.

Institutionen har også haver, hvor nogle af børnene er med til at dyrke forskellige afgrøder

Lederen fortalte at de fx kunne bruge uderummet til at:

  • Mærke sommerregn i badetøj, at gå ved kysten i stærk vind og at mærke sne eller sand i bare tær.
  • Fylde sandkassen med vand eller sorte baljer hvor børnene kunne sidde i baljer mv.
  • De tidligere tumlerum i Sansehuset var blevet til ”stillerum”, hvor børn der ønskede at trække sig tilbage i stilhed kunne være. Da vi kom ind i et stillerum, sad der en enkelt pige afslappet og så ud til at nyde stilheden.

Institutionens køkkenhaver.